rouwen maakt moe

Gepubliceerd op

Ik maak het in mijn praktijk regelmatig mee dat mensen zich zorgen maken over hun vermoeidheid. Ik vertel ze dan dat er niets ernstigs aan de hand is, dat het normaal is om moe te zijn wanneer je rouwt. Zoals koorts een symptoom is van griep, zo is vermoeidheid een symptoom van rouw. 
Overweldigende gebeurtenissen zoals dood, ziekte, scheiding van partner, ongewenste kinderloosheid, verlies van je baan verweef je niet zomaar in je leven. Deze hebben een grote impact. Vermoeidheid, uitputting en concentratieproblemen horen daarbij.

Waarom kost rouwen zoveel energie?

Rouwen is hard werken. Je bent bezig met het ontwennen van een oude situatie. Je moet verder leven met het gemis aan iets of iemand. Verlies brengt altijd spanning, stress en emotionele pijn met zich mee. Daarbij is je overlevingsmodus hard aan het werk. Het is een strategie die ervoor zorgt dat je de pijn wat minder voelt. Anders is deze niet te verdagen. Het is een mooi mechanisme om in ieder geval je dagelijkse zaken te blijven voltooien. Maar dit kost heel veel energie, dus het is niet zo gek dat je moe bent.

Wat helpt?

-De eerste stap is te aanvaarden dat je moe bent. Aanvaarden is iets anders als accepteren. Je hoeft het niet fijn te vinden dat je moe bent, maar erkennen dat het er is. Jezelf toestemming geven om moe te zijn. Het gevoel helemaal waar laten zijn.

-Wat heeft de vermoeidheid (jij) nodig? Slapen, wandelen, gewoon een tijdje zitten en stil zijn, iemand die even naar je luistert of die een (huishoudelijke) taak van je overneemt. Neem je vermoeidheid serieus en kijk op wat voor een manier je hierin vriendelijk voor jezelf kunt zorgen.

-Een massage kan je helpen om je lichaam te ontspannen. In een lijf dat weer kan ontspannen is het makkelijker slapen en opladen. Waardoor je beter bent opgewassen tegen moeilijkheden en uitdagingen die je tegenkomt.

-Beseffen dat rouw zijn eigen tijd nodig heeft. Dat geen enkel rouwproces hetzelfde is en jij het op jou eigen unieke manier mag doen.

Fiona Duppen – Netwerk Rouwen met Compassie (rouwenmetcompassienetwerk.nl)

Deel dit blog