verhalen om naar te luisteren

Gepubliceerd op

‘Je lichaam vertelt een groot verhaal’

Dit zei ik tegen een vriend. Hij had pijn in zijn lijf. De huisarts kon niks vinden dat aanleiding gaf voor vervolgonderzoek. En eigenlijk wist hij het zelf ook. Deze moeheid en deze pijn in zijn onderrug had met iets anders te maken, iets diepers. Had te maken met het plotselinge overlijden van zijn partner 16 jaar geleden. Over het alleen opvoeden van zijn twee, toen kleine kinderen, waarvan de jongste deze zomer geslaagd was voor haar middelbare school. Over de overgang naar weer een nieuwe fase in hun leven.

Deze moeheid ging over het diepe besef dat het volbracht was. Dat zijn taak er op zat. Ergens. De pijn in zijn rug liet opnieuw de pijn voelen van het gemis, van altijd, van nooit meer, van het onherroepelijke. Over dat zijn lijf wilde rusten,

Hij nam zich voor om deze zomer heel goed voor zichzelf te zorgen. Te lummelen en rusten, en precies dát te ondernemen waar zijn lichaam van ging stromen.

onze lijven vertellen grote verhalen na een verlies.

Over dat we zo geschrokken zijn

Over dat we steeds aanstaan en het zo onveilig voelt.

Over dat we ons terugtrekken en geen contact meer durven maken

Over grote taken, die we op ons namen

Over schouders die dragen en harten die bloeden

Over een lege buik, met een gat dat niet gevuld kan

 

Maar ook over onze levenslust, onze veerkracht. Over het weten dat je dit kan, omdat je zo van het leven houdt. Dat het ondanks alles goed is. Dat jij er nog bent. Met ons lijf leven we verder, gebutster misschien. En wijzer, ook dat.

Onze lijven rouwen mee. En precies daarover gaat lichaamsgerichte begeleiding bij verlies. Over het gaan luisteren naar de grote verhalen van je lichaam. En ook naar de kleine.

wil je luisteren naar de verhalen van je lichaam?

Je bent van harte welkom in een van de praktijken van de aangesloten leden van het netwerk. 

Werk je zelf als lichaamsgericht of massagetherapeut? Er is een mooie tiendaagse nascholing over rouw en het lichaam

 

Deze blog werd geschreven door Corinne de Graaf, oprichter van het Netwerk en eigenaar van Rouwen met Compassie

Deel dit blog