Cappelle aan den IJssel

Monique Hopmans

Ik was net 18 jaar toen ik in de verpleging ging werken en kreeg daar veel te maken met ziekte, verlies, de dood en rouw.
Ik vond het bijzonder om zo dicht bij de mens te mogen staan in een voor hen cruciale en vaak heftige periode.
De diepgang in de gesprekken met mensen die zich bevonden op de grens tussen leven en dood vond ik zo waardevol.
Ik heb in die tijd veel geleerd van de patiënten die ik verzorgde en begeleidde.
Een ieder rouwt op zijn eigen manier. Bij rouw gaat het niet alleen om de dood, maar je kunt ook rouwen om verlies van gezondheid, werk of toekomstperspectief.

Rouw is de achterkant van liefde

Vanaf het moment dat je je verbindt met iemand of iets, ontkom je niet aan verlies, aan rouw.
Als je lief hebt, heb je ook wat te verliezen.
In dat verlies, kan ik ook zo de liefde voelen, wat mijn hart troost en verwarmt.
De liefde blijft….

Mijn moeder overleed 9 jaar geleden vrij plotseling. Rationeel kon ik het goed beredeneren, opgelucht dat haar verder leed bespaard was gebleven. Ik voelde op dat moment geen verdriet en er kwamen geen tranen. Van jongs af aan werd mij meegegeven dat je vooral dankbaar moest zijn voor hetgeen er wel was en niet te lang stil te staan bij wat verloren was gegaan. Na een tijdje kwam ik letterlijk en figuurlijk vast te zitten. Het verlies zat opgesloten in mijn lijf. Gelukkig heb ik alsnog mogen leren dat ik mijn verdriet, gemis en verlies mag aankijken en beetpakken. Systemisch coaching en massage hebben hier een ondersteunende rol in gespeeld.
Mijn lijf mocht verzachten en de liefde bleef… De energie mocht weer stromen en er kwam rust.
Dat is wat ik iedereen ook gun.

Nu mijn vader dementerend is en ik hem iedere dag een stukje meer verlies. Kan ik rouwen, verdriet hebben met zelfcompassie en verzachting.

Mijn praktijk

In 2011 ben ik mijn praktijk Youturn begonnen vanuit de behoefte aan verdieping in het werken met mensen. Ik heb diverse opleidingen gevolgd zoals lichaamsgerichte coach, massagetherapie en systemisch coach. In mijn praktijk, in het ziekenhuis en inloophuis masseer en begeleid ik mensen die door kanker zijn getroffen of kanker hebben gehad. Ook begeleid ik hun naasten en nabestaanden. De ziekte kanker loopt als een rode draad door mijn persoonlijke en professionele leven. Tevens begeleid ik medewerkers uit de gezondheidszorg die vastgelopen zijn, ziek zijn of dreigen uit te vallen. Verlies en rouw kom ik bij veel van mijn cliënten tegen. In mijn praktijk heb ik aandacht voor jouw verhaal. Ik heb warme liefdevolle handen die ik kan neerleggen om het verlies, de rouw aan te raken zodat ook jij mag verzachten. Ik sluit aan daar waar jij bent in jouw proces.

Jouw stille liefdevolle afstemming brengt de ander bij zichzelf