Haarlem / Amsterdam

Mirjam Schulpen

Mensen begeleiden met hun rouw is sinds 20+ jaar één van mijn passies.

Jarenlang wist ik zelf niet hoe ik kon omgaan met mijn rouw, terwijl verlies en verandering veelvuldig en al jong op mijn pad kwamen. Ik had simpelweg nooit geleerd hoe ik dat kon doen. Ik probeerde het te ontkennen, te vermijden en mezelf te pushen om ‘normaal’ te functioneren. Wat ik nu weet is dat rouw stapelen het niet doet verdwijnen.

‘rouwen maakt het hart weer vrij’

Je rouw is als een poort naar je liefde en vitaliteit. Als je je rouw blokkeert, dan blokkeer je ook je liefde en je relaties. Rouwen en vieren zijn dan ook innig met elkaar verbonden.

Als het ruimte krijgt, dan verlicht rouwen onze last, want het ontlaadt spanning in ons lichaam. Aangeraakt worden kan helpen om je rouw in beweging te zetten, de stroom van het leven weer toe te laten. Het kan je, stapje voor stapje, brengen naar je veerkracht en levensvreugde.

Mijn praktijk

Rouw komt niet alleen nadat een dierbaar iemand overlijdt. Ik heb geleerd om allerlei soorten rouw te herkennen en verwelkomen, inclusief de minder voor de hand liggende, zoals rouw om onvervulde behoeften uit je jeugd, of om de afstand die je voelt naar een familielid of vriend, rouw over de toestand in de wereld en over de delen in jezelf waar je je voor schaamt. Waar ik in kan begeleiden en zelf ervaring mee heb is onder andere rouw bij ziekte, scheiding (en co-ouderschap), emotionele mishandeling en fysiek geweld, familieconflicten en overlijden.

Ik ben -naast rouwbegeleider- ook trainer, coach en mediator vanuit de Verbindende Communicatie. Vanuit deze expertise kan ik je helpen om een compassievolle relatie op te bouwen met jezelf, in connectie met je hart en je lichaam. Voor mij is alles wat er in jou leeft welkom.

Je lichaam rouwt namelijk altijd mee en heeft je veel te vertellen over je emoties en over waar jij behoefte aan hebt tijdens jouw herstel. Je rouw wil graag erkend worden met compassie. Het onder begeleiding contact maken met je lijf en je pijn kan een helende, transformerende ervaring zijn. Zo anders dan wanneer je er alleen mee blijft.

Ik help je om de verbinding met jezelf via je lijf te maken en de signalen die je aandacht vragen te herkennen. Je verliezen hoeven niet weg, ze horen bij je en bij je leven erna. Je kunt leren om er vriendschap mee te sluiten en er zelfs een liefdevolle band mee te ervaren. Dit kan je helpen om weer richting en regie te vinden in je leven.

Ik begeleid ook in het Engels, Spaans, Frans, Duits.

Ik was bang voor mijn grote verdriet. Bij jou voelde ik me veilig, want je bent warm, integer, aandachtig en puur. Je benoemde voor mij de kern. Empathisch, liefdevol. En toen kwam er weer rust.