Wijk bij Duurstede

Marijke Kolkman

Ik hou er van om mensen te  ondersteunen om zelf hun weg te (her) vinden. En om ze te laten zien en te voelen wat er op die weg te ontdekken valt. Dat doe ik als begeleider van mensen met een visuele en verstandelijke beperking met moeilijk leesbaar gedrag. Eerder deed ik dat als wandelgids in de prachtige ongerepte natuur op Kreta. En sinds 2014 als massage therapeut in mijn praktijk KairosMassage.

Nadat ik zelf geraakt werd door kanker ontdekte ik nog meer hoe waardevol aanraking met aandacht is. Ik leerde uit dat hoofd te gaan, dat van alles bedacht om mezelf overeind te houden en keerde terug naar voelen hoe het echt met me ging. Verrassende antwoorden en inzichten op vragen waarvan ik niet wist dat ik ze had. Ondersteuning vanuit mijn lijf dat wel wist wat ik nodig had. In de stilte van de aandachtige aanraking vond ik mijzelf terug.

Dat is ook wat ik aan den lijve ervaren heb in de opleiding Lichaamsgerichte begeleiding bij Rouwen met Compassie. Verlies en rouw kan over zoveel dingen gaan. Een burn-out, een hartinfarct, een scheiding, ziekte, verlies van een geliefde. Het zet je leven op zijn kop. Rouwen is een proces dat voor iedereen anders is. En het kan fijn zijn als je daarbij ondersteund wordt.

Ruimte voor rouw verzacht hart en lijf

Marijke

Deze zin komt uit een gedicht dat ik schreef naar aanleiding van mijn eigen rouwproces. Als je ruimte maakt voor rouw creëer je ruimte voor het geslotene, dat wat nog ongezien is. Dan kan er een veilige bedding voelbaar worden waarin je kunt landen. Dan kun je, door het verlies heen weer voelen wat jou jou maakt. Het is voor mij de essentie van rouwen met compassie.

Dat is wat ik jou ook gun.  Je bent welkom.

Mijn praktijk

In mijn praktijk is massagetherapie de belangrijkste vorm van begeleiding bij rouw.  Daarbij ondersteun ik je met geleide meditatie en bewuste ademhaling; niet om weg te masseren of op te lossen. Door de compassievolle aandachtige aanraking kun je je bewust worden van de spanning of juist de ruimte in je. Kun je weer bij jezelf komen. En in die rust inzichten en gevoelens ervaren die je verder helpen op jouw pad van rouw.

Bij jou kan ik helemaal bij mezelf komen. Je openheid, liefdevolle aanwezigheid en aandachtige aanraking is als balsem voor mijn pijn.