Boven-Leeuwen

Esther Koopmans

Al tijdens mijn eerste kinderjaren kreeg ik van dichtbij met rouw en verlies te maken. Ik als hoog sensitief kind, ben me er onbewust naar gaan gedragen. Ik ging me volledig op de ander richten; voldoen aan wat de ander nodig had, proberen verdriet en pijn bij de ander te verlichten en zelfs verdriet te dragen voor de ander. Veel later ontdekte ik dat dit ten koste van mezelf ging. Ik voelde mijn eigen behoefte niet meer. Mijn lichaam en mijn hoofd waren continu alert, met als gevolg allerlei lichamelijke klachten. Het werken in de zakelijke dienstverlening werkte daarbij niet in mijn voordeel. Ik leefde te veel vanuit mijn hoofd en naar dat wat er van me werd verwacht.

Toen massagetherapie op mijn pad kwam, leerde ik door aandachtige aanraking, stapje voor stapje mezelf en mijn lichaam beter kennen. Ik leerde voelen en erkennen wat mijn lichaam me wilde vertellen en daarbij in stilte aanwezig te zijn. Ik ontdekte dat zowel aangeraakt worden als zelf aanraken mij bij mijn kern brengt. In verbinding met de ander. De échte onvoorwaardelijke verbinding met de ander, waar ik mijn hele leven al naar op zoek was. Dit heeft mij doen besluiten om een carrièreswitch te maken naar massagetherapeut.

Na het overlijden van mijn moeder, heb ik wederom aan den lijve ondervonden dat recente en oude verliezen voelbaar kunnen zijn in elke cel van je lichaam. Door aanraking, erkenning en mildheid kon ik hiermee omgaan. Dit heeft me gemotiveerd om begeleiding bij rouw en verlies verder te integreren in mijn werk als therapeut.

‘Stilte verlicht je levenspad. Door niet te spreken, voel je duidelijker’

Deze uitspraak van Gandhi raakt me. Zowel in mijn eigen leven als in mijn praktijk merk ik telkens weer de kracht van stil zijn en stil durven staan. Stilte geeft rust en ruimte om te voelen en in contact te zijn met je innerlijk. Het mooie van stilte is dat het altijd beschikbaar is.

Mijn praktijk

Vanaf 2014 werk ik in mijn eigen praktijk Essense4you. Door middel van massage en aanraking begeleid ik mensen om meer verbinding met zichzelf en hun lichaam te krijgen. Naast kennis zijn mijn eigen levenservaring en intuïtie daarbij van onschatbare waarde. Ik werk vanuit de visie dat je lichaam in verbinding staat met je gevoelens, gedachten, de manier waarop je in het leven staat en alles wat er in je leven speelt en heeft gespeeld. Rouw en verlies spelen hierbij (bijna) altijd een rol. Hierbij gaat het niet alleen over rouw bij verlies van een dierbare, maar bijvoorbeeld ook rouw bij verlies van gezondheid, een verbroken relatie of een onvervulde kinderwens. Uit eigen ervaring weet ik dat wanneer je aandacht geeft aan wat er te voelen is, er ruimte ontstaat om levenskracht te laten stromen en verdriet te kunnen dragen. Er ontstaat bedding. Voel je welkom in mijn praktijk om dit ook te ervaren.

‘de rust en wijsheid is voelbaar in je aanraking. De liefde stroomt uit al jouw poriën, je bent compassievol en oprecht betrokken.’