Amersfoort

Erik Zoomers

Eindelijk leerde ik mezelf kennen als man met een ‘levend verlies’ door chronische ziekte. Kijk eens waar ik nu ben. Jarenlang lag mijn focus op het vinden van de oorzaak van mijn onverklaarde aanhoudende lichamelijke klachten (ALK / SOLK). Altijd op zoek naar de enige echte behandeling om beter te worden en ondertussen probeerde ik mijn leven op de rit te houden. Ik was hier zo mee bezig, dat ik vergat te rouwen om wie en wat ik al lang verloren had.

Ik kon het verlies van mijn eigen toekomstverwachtingen maar moeilijk onder ogen zien. Net zo goed vermeed ik mijn gevoelens van angst en financiële zorgen voor de toekomst, de frustratie die mijn problematische lichaam me elke keer weer gaf, de pijn, de woede, de onzekerheid. Ik werd een specialist in ‘doen alsof er niets gebeurd was’. Alsof ik ieder moment mijn oude leven als online marketeer en ondernemer weer kon gaan leven.

Het pakte totaal anders uit. Na jaren van onderzoek kreeg ik een soort van diagnose. De klachten die ik had, werden erkend. Voor mij was dit een belangrijke wending. Ik besloot om te stoppen met werken en eerst echt de tijd te nemen om te ontdekken hoe ik meer balans in mijn leven kon brengen. Het advies om een opleiding te volgen, bleek het beste advies ooit. Het werd de opleiding tot massagetherapeut aan de Holos Academie.

‘Met mijn hoofd onder water, ziet niemand mijn tranen’- I.O.S., ‘hoofd onder water’.

Chronisch ziek zijn kan heel eenzaam zijn. Zolang je je hoofd maar onder water houdt, ziet niemand je pijn en je verdriet. Maar hoelang hou je dit nog vol? Hoelang ontzeg je jezelf verse zuurstof en levensenergie? Haal adem. Laat zien hoe het nu met je is. Eerst aan jezelf en dan aan anderen. Dat is niet makkelijk. Het helpt om dit eerst in een veilige therapeutische omgeving te onderzoeken, te voelen en te oefenen.

Mijn praktijk

In mijn praktijk help ik mensen bij fysiek en emotioneel herstel als er sprake is van onverklaarde aanhoudende lichamelijke klachten (ALK / SOLK). Met speciale aandacht voor mensen die in hun leven één of meerdere ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt. Zij hebben vrijwel altijd te maken met voortdurend ‘levend verlies’ van ‘ietsen en iemanden’.

Massagetherapie en lichaamsgerichte begeleiding bij rouw kan helpen om je klachten te zien als lichaamssignalen en er naar te leren luisteren. Voelen en begrijpen wat je rouwende lichaam je wil vertellen, kan verrassend anders zijn dan je hoofd denkt en vindt. Als je goed met je gevoelens van rouw en verlies leert omgaan en je verliezen leert verweven in je dagelijks leven, dan ben je beter opgewassen tegen de ongemakken die het leven met een aanhoudende lichamelijke klachten nog voor je in petto heeft. Dan ben je beter in staat om je hoofd boven water te houden.

Je bent voor mij een vaste waarde. Jij weet mij te lezen