Hierden

Emerens Olthof

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat zie ik al meer dan 30 jaar in mijn werk als fysiotherapeute. Ik begeleid als oedeem- fysiotherapeute   mensen met kanker en alles wat daarbij komt aan emoties, het omgaan met beperkingen of veranderingen in het lichaam en het leven. Dit werk geeft mij energie omdat ik een stukje mee kan lopen op een vaak moeilijk, soms eenzaam, pad. Ik kan daarbij helpen en ondersteuning geven door te luisteren, klachten te behandelen, te motiveren bij revalidatie en praktische tips te geven. Het lichaam laat mij keer op keer de kracht zien om te herstellen na o.a. operaties, chemo, bestraling en spanning gerelateerde klachten. Met mijn ervaring en handen ondersteun ik het lichaam en de mens in dit herstel. Daarom vind ik fysiotherapie na al die jaren nog steeds zo’n mooi vak en werk ik nog steeds met veel plezier.

Door mijn eigen ervaringen met verlies, waaronder ook zelfdoding – ik verloor mijn broer en zijn gezin, ouders, schoonouders en mijn man – weet ik hoe het voelt als het leven anders loopt dan je had verwacht. Ik heb gevoeld hoe je lichaam kan reageren op rouw en heb zelf ervaren hoe fijn het kan zijn om aangeraakt te worden. Om je lichaam weer te kunnen voelen en dit te delen met iemand die dit begrijpt, niet oordeelt of je ongevraagd goedbedoelde adviezen geeft. Als ik jou zie huilen dan kan ik dat laten zijn, wil ik er voor je zijn en mag je dat gewoon bij mij doen. Ik ga niet gelijk een arm om je heen slaan of je rug aaien. Ik zal je wel een zakdoekje geven en naar je luisteren. Verder stel ik mogelijk vragen zodat jij woorden kunt geven aan waar het je raakt. Dit doe ik vanuit mijn rust, stevigheid en compassie.

Door mijn ervaringen met het lichaam na rouw, in mijn werk- en privé, was de stap naar lichamelijke begeleiding bij rouw en verlies een pad waar ik niet omheen kon. En ik vind het mooi dat ik dit naast mijn fysiotherapie kan doen.

 

“Je hoeft het niet alleen te doen” Trudy van Keeken

Dit is voor mij een helpende gedachte geweest en dat is het nog. Je mag hulp vragen, je mag steun vragen en daar hoef je niets van te vinden. Wil je dat niet, dan hoeft het ook niet. Maar als er handen zijn die je worden toegestoken dan kan dat je zoveel verrassends brengen als je je daardoor laat (aan) raken. Ook hoef je niets terug te doen, in rouw mag je dit ontvangen. Ook vele jaren later nog. Mijn ervaring is dat je het zelf doet maar niet alleen hoeft te doen en dat niets van wat je voelt of denkt raar is of ongewoon; je loopt je eigen pad met kronkels en zijpaadjes en soms met bergen voor je en soms sta je ineens aan de andere kant van de berg. Als jij dat wilt, loop ik graag een stukje met je mee op jouw pad!

 

Mijn praktijk

Ik werk bij therapeutische centrum De Berekuyl, en daar ben je van harte welkom.

Met het lichaam als ingang, door aanraking of oefeningen kun je leren voelen wat er speelt. Het verband leggen met wat je lichaam je vertelt en weer veerkracht vinden om verder te gaan. Met meer tijd en rust per sessie dan bij een fysiotherapiebehandeling en op een rustig tijdstip in de praktijk.

 

Bij jou voel ik mij stevig