Portengen

Els Lenards

Geraakt door taal begon ik een studie Franse taal en letterkunde. Die studie duurde een jaar. Het was fijn maar ik miste iets wat voor mij essentieel bleek: anderen ontmoeten zoals ik tijdens mijn vrijwilligerswerk bij het jeugd Rode Kruis had ervaren. Daarop nam ik de afslag naar verpleegkunde, deed een opleiding massage, werkte in het Slotervaartziekenhuis en later als wijkverpleegkundige in de Bijlmermeer; kleurrijke ontmoetingen met mensen in allerlei situaties.

Wanneer het zwaar was vond ik mijn troost in de natuur. Het helende aspect van de natuur diepte ik uit in een opleiding natuurgeneeskunde. Ik startte mijn praktijk: Natuurlijke Weerklank. Weerklank of resonantie gaat voor mij over wat er tussen mensen gebeurt die elkaar ontmoeten. Hoe raak je elkaar aan, letterlijk en in woorden.  Wat doet bijvoorbeeld de klank van een stem met je?

Ontmoeten is zo een bron van ontdekkingen en kansen om te uiten en delen, te verbinden en op te laden. Op mijn ontdekkingstocht kwam ik zo terecht bij haptotherapie, waar ik nog steeds veel leer over voelen. Het overlijden van mijn moeder in 2018 gaf de impuls om me meer in rouw te verdiepen.

Bij de training Rouwen met Compassie  ontdekte ik hoe verlies van jongs af aan in mijn leven mee liep via mijn moeder, al jong verlaten door mijn oma. Verlies laat zijn sporen achter.

 

Een eindje meelopen

Deze regel heeft indruk op me gemaakt. Het is de titel van een boekje van Ivan Wolffers. Het gaat over het grote afscheid in het leven. Onderweg nemen we vaak ook in het klein afscheid, afscheid van de zomer, van een baan, door een scheiding, een verhuizing, van onze gezondheid.

Steeds weer een kringloop van ontmoeten, elkaar leren kennen en afscheid nemen en weer verder gaan.

Op jouw weg door het leven kunnen er altijd mensen zijn die een stuk met je meelopen. Zeker als het leven zwaar is om alleen te dragen. Bij een groot verlies noemde een vriendin dat: dat er mensen zijn als eilandjes in een zee van verdriet. Waar je je verhaal kan delen met of zonder woorden.

Mijn praktijk

In mijn praktijk werk ik met gesprek, aanraking en materialen. Ik nodig je uit om te delen, te laten ontdooien wat vast zit, in beweging te komen of juist rust te vinden waar het stormt en een bedding te vinden als het je overspoelt.

Ik sluit aan waar jij zit.  En naast je woorden luisteren we samen naar wat jouw lichaam vertelt, waar jouw kracht zit opdat je stap voor stap verder kan.

 

  met liefdevolle ‘rake’ aanrakingen laat je me mijn eigen kracht weer ervaren