Heemstede

Bianca de Kat

Als kind was ik al geïnteresseerd in alles wat écht was. Als adolescent had ik regelmatig de lachers op mijn hand doordat ik te lange filosofische betogen hield ter verbetering van de wereld. En nu als therapeut ben ik elke keer weer ontroerd als iemand de moed vindt om achter zijn masker vandaan te komen. Echter dan dit gaat het niet worden.

Rouw vraagt óók om moed. De moed om stil te staan om te voelen wat er is. Én om te kijken wat er nodig is om weer verder te kunnen.

Afscheid nemen is niet loslaten, het is een andere manier van vasthouden

Hoe laat je los als je vast wilt houden? Hoe geef je iets een plekje als je niet weet waar dat plekje zit? Hoe ‘verwerk’ je rouw? Er zijn veel goedbedoelde clichés die hun doel voorbijschieten. Ze impliceren dat je pas verder kunt als je aan bepaalde voorwaarden voldaan hebt, dat iets op een dag ‘over’ moet zijn of dat het na het eerste jaar beter moet gaan. Ik denk dat dit niet zo is. Wetmatigheden zijn mooi voor wiskundige formules, maar voor ons mensen gaan ze niet op. En dat is maar goed ook! Wat ik wél geloof is dat het helend is om goed te zorgen voor dát deel in jou dat gewond is, waar het zoveel pijn doet, of waar het boos is, of bang, of verdrietig… Daarbij aanwezig kunnen blijven in mildheid en zachtheid, dát is waar ik in geloof.

Mijn praktijk 

Cliënten die in mijn praktijk komen zijn soms al gewend aan de antwoorden die ze keer op keer moeten geven op de vraag: Hoe gaat het met je? Vaak heeft het antwoord hierop niet meer zoveel te maken met wat er wordt gevoeld, want hoe verwoord je wat er te voelen is als je te maken hebt met rouw of verlies? Hoe vertaal je zoveel verscheuring, zoveel ontreddering of een gevoel van verdoofd zijn? Bij iemand in rouw is een lichaam vaak zo ontzettend geschrokken.

Juist hierom vind ik het zo waardevol om het lichaam te betrekken bij mijn sessies. Want waar anders kun je beginnen dan bij het lichaam waarin rouw zo te voelen is?

Natuurlijk is er alle ruimte voor jouw verhaal. Ik wil heel graag van je horen waar jouw verlies over gaat. En ik wil het door middel van massagetherapie een beetje onder de woorden vandaan halen, zodat we samen bewust kunnen stilstaan bij wat je voelt. Want ik geloof in de kracht van aandachtige aanraking.

Je sessies zijn mij heel waardevol. Je hebt een niet pretentieuze rustige wijsheid die doorwerkt in je handen en een fijne persoonlijkheid waarmee ik me snel vertrouwd voelde.