Brugge

Barbara Vanelslander

Doorheen ’t leven en mijn werk als palliatief verpleegkundige kom ik heel dicht bij rouw en verlies.  Ik heb aan den lijve ondervonden hoe verdriet ook een fysieke ervaring was. Ik heb de pijn gevoeld van uit verbinding  te zijn met mijn lichaam. In deze kwetsbaarheid voelde ik ook een zachte kracht sterker worden. Mijn lijf verzachte. Als met de gouden lijm van bij de Japanse kunst Kintsugi  kon ik mijn scherven terug (en terug…) lijmen en zelfs eren. Dit bracht me al ontzettend veel.  Via mijn extra opleidingen in het lichaamsgerichte begeleiden bij rouw en verlies én vanuit mijn hart weten mijn handen de weg.

Ik ben 45 jaar, ik ben ontzettend dankbaar voor wat mijn 3 zonen en mijn 2 plusdochters mij al geleerd hebben.

‘In mijn hoofd stormt het soms ook,’

Zei Kleine Draak.

‘Als je goed luistert,’

Zei Grote Panda, ‘kun je de regendruppels

op de steen horen spatten.

Zelfs in een storm kun je een beetje rust vinden.’

Uit ‘Grote Panda & Kleine Draak’ van James Norbury

Mijn praktijk “in warme handen” ligt knus onder het dak van de groepspraktijk De Puzzel in Jabbeke (dichtbij Brugge in België). We zijn er samen voor jou. Ik wil een veilige plek bieden waar alles mag zijn, een plek die ook voor jou past.  Door mijn voelend aanwezig zijn ben ik getuige van de pijn én de kracht die iemand heeft om pijn te dragen. Je lijf weet vaak al eerder hoe het met je gaat, voordat je hoofd zich dat realiseert. Je lijf geeft aan hoe je je voelt. Ik ga met een grote zorgvuldigheid te werk. Met een open mind en onbevooroordeeld stel ik me open voor wat er zich aandient bij je, voor wat er naar de oppervlakte komt. Zo kan jouw geraaktheid gezien en gevoeld worden.  Ook als het stormt in je leven kan er iemand naast je blijven staan. Voor iedereen is dit anders.

Het verlies kan zo groots zijn, het verlies kan stapelen op eerdere verliezen, het kan zich vast zetten  of je hebt nog weinig eigen draagkracht. Je hoeft het niet alleen te doen.

Verdriet kan je voelen in de vorm van intense vermoeidheid, slapeloosheid, slechte concentratie, overprikkeling, moeilijke emotionele regulatie, klemmende kaken, een brok in je keel…

Ik kijk er naar uit om jou te mogen ont-moeten.

Mijn praktijk

In de stormen kan er ook stilte zijn. Ondersteunende handen geven een andere toegang naar je gevoelens,  je kan ook rust in je lichaam gewaar worden. Via je lijf kan je bedding gaan ervaren in jezelf.

Ik geef Zorgmassage, een vorm van zorgzame aanraking dat zich richt naar mensen met kanker en andere ernstige ziektes. Door mijn vele jaren palliatieve werk is dit voor mij heel vertrouwd. Ik schrik niet van een lichaam die gehavend is.

Barbara, tijdens de massage voelde het echt alsof er een extra dimensie aan het werk was, een soort warme energieflow die heel erg helend was