Amsterdam

Anouk van der Cammen

Alles viel op zijn plek toen ik in 2014 begon met de opleiding tot massagetherapeut na omzwervingen in de theatersector en het onderwijs. Wat ik in die sectoren niet kon doen, kan ik wel in mijn praktijk; in verbinding mijn onverdeelde aandacht geven. Al van jongs af aan vind ik het belangrijk dat ieder zich gezien voelt. In mijn werk als massagetherapeut is dat wat ik doe; ik zie jou voor wie je bent, met alles wat er is. En door je aan te raken kun jij meer in verbinding met jezelf komen.

Rouwen is de reactie bij het verliezen van iets of iemand die je dierbaar en vertrouwd is. Rouwen kost heel veel energie, het is een enorme belasting, op alle gebieden en zeker voor het lichaam.
Vanaf het moment dat mijn man in 2018 zeer onverwacht overleed, heb ik nóg duidelijker ervaren welke grote rol het lichaam heeft, hoezeer emoties in het lichaam huizen. Het verdriet om zijn gemis uitte zich ook in lijfelijke pijn. Om die pijn kun je niet heen, de enige weg om te helen is er recht doorheen te gaan en dat is mijn ervaring. In het lichaam is niet alleen die pijn te voelen, óók de kracht om het verlies te dragen ligt in het lichaam besloten. Door aangeraakt te worden, kun je ook dat gewaarworden.

‘Laat wat komt komen, laat wat gaat gaan’

Bovenstaande zin is van de Zuid-Afrikaanse spreker Isaac Shapiro. In de periode na het overlijden van mijn lief werd dit zinnetje mijn mantra. Het gaat voor mij over het aanvaarden van de gebeurtenissen waarop je geen invloed hebt, maar ook het aanvaarden van alles wat er in je is, aan gedachten, emoties, gevoelens en sensaties. De zin ervaar ik vaak als troostend, het doet me beseffen dat alles voorbij gaat en dat niets altijd hetzelfde blijft. Het nodigt uit om te zijn met wat er is, in het moment.

Mijn Praktijk

De naam die ik aan mijn praktijk heb gegeven is Van der Cammen Lijfspreuk. In alle rust kun je met behulp van mijn aanraking luisteren naar je lijf waarin je hele zijn besloten ligt. Ik nodig je er uit te voelen wat er is en daar met je aandacht bij te zijn. Je laat de wereld buiten en keert naar je eigen binnenwereld. Mildheid is daarin een sleutelwoord. In de aanraking kun je jezelf ervaren. Een moment van aandacht voor je lichaam en alles wat zich erin heeft geworteld is steunend en kan je helpen heel dicht bij jezelf te zijn.

Jij bent zacht en uitnodigend naar alles wat zich aandient