Rouw en rituelen

Gepubliceerd op

In de opleidingsdagen vertelde Marielle Klaassen ons het indrukwekkende verhaal van hoe haar moeder bij leven een boom heeft uitgezocht. Na haar crematie is haar as door de boom opgenomen en later geplant. Nu is er een plek waar zij heen kan gaan. Hieronder de poëtische weergave van Mariëlle.

Kan een berk een moeder zijn?

Twee maanden geleden mochten we haar planten. Mijn moeder, of beter gezegd: een berk met de as van mijn moeder die we na haar overlijden bij de pot van een berk ritueel hebben gevoegd. Nadat de as is opgenomen mochten we haar planten.


Wat was het fijn, om haar wens in vervulling te brengen. En om de wind door haar krullen, of bladderen, te zien bewegen.
Om naar haar toe te kunnen, en dat de zon haar dan beschijnt. Zo zichtbaar voor ieder die langsfietst, zo dapper en klein nog.


Ik ben zo benieuwd hoe ze er over 30 jaar uit zal zien. Of de stam al zo groot zal zijn dat je er tegen aan kan leunen. Wat verlang ik daarnaar! Ik krijg het koud en er schieten tranen in mijn ogen.

http://wachteven.nu/mijn-massages/
Deel dit blog