Onze Opleiding

Lichaamsgerichte begeleiding bij rouw

Sinds 2018 is er een 10 daagse nascholing, waarin je een kader aangereikt krijgt voor lichaamsgerichte begeleiding bij rouw. Het is een ervaringsgerichte opleiding waarin je je vier maanden onderdompelt in het thema rouw. Je krijgt veel aangereikt én je gaat zelf ervaren en onderzoeken. Aan het einde van de scholing kun je jouw ervaringen, de aangeboden theorie en inzichten vertalen naar handreikingen voor cliënten. Je kunt dit uiteindelijk gaan integreren in je eigen manier van werken. Daarnaast kun je lid worden van het landelijk netwerk, zodat jouw expertise ook zichtbaar wordt voor jouw cliënten.

De nascholing is geaccrediteerd door de SNRO voor 195 studiebelastingsuren/6,96 EC, wat betekent dat je de nascholing als officiële nascholing voor je beroepsvereniging kunt meetellen.

 • Heb jij een afgeronde opleiding op HBO niveau als massagetherapeut of doe je vergelijkbaar lichaamsgericht werk?
 • Weet jij hoe je via aanraking mensen kunt laten voelen en hoe je ze daarin kunt begeleiden?
 • Wil jij leren hoe je cliënten die te maken hebben met rouw en verlies kunt helpen?
 • Of heb je zelf te maken (gehad) met rouw en verlies?
 • En wil je wat je zelf hebt geleerd doorgeven aan je cliënten, ze hierin begeleiden?

Dan is deze unieke opleiding op jouw lijf geschreven!

In 4 maanden breid jij je kennis én kunde uit met praktische methodieken en theoretische basiskennis over rouw en verlies anno nu. Je kiest een specialisatie waar veel behoefte aan is. Voor deze opleiding is ervaring in rouwbegeleiding niet noodzakelijk. Data 2019 kun je onderaan deze pagina vinden.

Corinne de Graaf
Corinne de Graaf

Waarom deze nascholing voor lichaamsgerichte therapeuten?

In mijn praktijk Rouwen met Compassie laat ik alles wat ik heb geleerd en wie ik ben samenkomen. Dat wil ik heel graag doorgeven.

Vanuit die wens is de opleiding Lichaamsgerichte Begeleiding bij Rouw ontstaan. Ik wil jou als lichaamsgerichte therapeut opleiden, toerusten en meenemen in mijn expertise en visie. Zodat jij je curriculum uitbreidt en cliënten op professionele wijze kunt begeleiden bij rouw en verlies.

Ik wil een grote groep therapeuten opleiden, zodat we met elkaar een landelijk netwerk gaan vormen. Wil jij deel gaan uitmaken van dit netwerk? Schrijf je dan in voor de opleiding.

Het is mijn droom, dat als je te maken hebt met een groot verlies, je overal in Nederland een beroep kunt doen op een kundige lichaamsgerichte therapeut.

Na deze opleiding:

 • kun je lid worden van het landelijke netwerk van gecertificeerde lichaamsgerichte rouwbegeleiders
 • ben je toegerust om cliënten met rouw een begeleidingstraject aan te bieden
 • kun jij je door deze specialisatie veel makkelijker profileren
 • heb je een waardevol netwerk van vakgenoten
 • beschik je over nieuwe tools, technieken, kennis en inzichten
 • heb jij je eigen stijl van begeleiden (her-)ontdekt en de vrijheid ervaren die je daarin kunt nemen
 • gaat jouw praktijk groeien met nieuwe cliënten
 • heb jij je eigen verliezen meer geïntegreerd en getransformeerd
 • ben jij persoonlijk enorm gegroeid
 • wordt jouw werk leuker, meer verdiepend en bevredigend

Begeleiding bij rouw kun je leren

De opleiding bestaat uit 4 blokken van twee dagen en twee themadagen; in totaal zijn er dus 10 lesdagen.

Je gaat werken met casuïstiek uit de praktijk, theorie en ervaring worden gekoppeld. Je krijgt een rijk palet van oefeningen en gesprekstechnieken aangereikt en je massage-vaardigheden zullen zich verdiepen. Ik zal ruimschoots delen uit mijn jarenlange ervaring.

We werken met een kleine groep, waarin persoonlijke ervaringen in een veilige bedding gedeeld kunnen worden.

Met het certificaat ‘Lichaamsgerichte begeleiding bij rouw’ kun je lid worden van het landelijke netwerk van lichaamsgerichte therapeuten: www.rouwenmetcompassienetwerk.nl

Zeer effectief voor jouw zichtbaarheid als professional.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

De lesdagen zijn van 10:15-17:00 in de Ruimte, Weesperzijde 79 A in Amsterdam

Blok 1 - Basisdagen

Kijken naar jouw eigen verlies en rouw in je leven/eigen levenslijn Theoretische basiskennis over rouw Mythes over rouw ontmaskeren: wat kunnen we leren van de hedendaagse theorieën over rouw in onze begeleiding? Welke inzichten heb je nodig om zelf te kunnen begeleiden? Hoe begeleid je een intakegesprek over een verlieservaring met je cliënt? Hoe zorg jij voor jezelf als je geraakt wordt?

Blok 2 - Rouw in je lichaam

Hoe laat rouw zich in het lichaam zien en voelen? Hoe kun je omgaan met schrik in je lijf? Technieken uit traumahealing. Het ‘schriklichaam’, trauma en verlies Psoas-massage – Hoe kun je via aanraking contact maken met deze spier die zo verbonden is met het schriklichaam?

Blok 3 - Mindfulness en compassie

Wat is compassie en wat kun je je cliënten hierin aanbieden? Oefeningen in lichaamsgerichte begeleiding (zonder massage) uit haptonomie en compassietraining Herkennen, erkennen en niet vereenzelvigen Met lege handen durven staan als begeleider Hoe ben jij zelf met diepe gevoelens?

Themadag 1 - Rouw en wandelen

Op deze dag gaan we naar buiten. Je leert hoe je tijdens een wandeling een cliënt met rouw kunt begeleiden en hoe je daarbij de natuur als inspiratie kunt gebruiken.

Blok 4 - Bedding voor rouw

Hoe kun je een cliënt helpen om bedding te laten ontstaan voor een groot verlies? Technieken uit Systemisch werken via het lichaam Niet loslaten maar toelaten Rouw aannemen en rouw verduren

Themadag 2 - Schrijven

Op deze dag leer je op een speelse en ontspannen manier hoe je een blog voor je praktijk over rouw kunt schrijven. Ook heb je na deze dag je persoonlijke pagina geschreven voor het landelijke platform voor lichaamsgerichte therapeuten.

Data 2021/22 november ’21-maart ’22          april- juni 2022           
 Blok 1 24 en 25 november 13 en 14 april
 Blok 2 15 en 16 december 11 en 12 mei
 Blok 3 12 en 13 januari 1 en 2 juni
Blok 4 17 en 18 februari 29 en 30 juni
Blok 5 30 en 31 maart 13 en 14 juli
     

Schrijf je in voor de opleiding en neem deel aan ons landelijk netwerk

Inschrijven Bekijk Deelnemers

Jouw investering

4 blokken van twee dagen
(basistraining + 3 modules)
2 themadagen
Kosten 10-daagse opleiding €1675,- (btw vrijgesteld)

Dit bedrag is inclusief:

€75,- inschrijfgeld
opleidingsmateriaal
koffie en thee
heerlijke lunches

 

Betaling

Bij de bevestiging van aanmelding ontvang je een factuur voor het eenmalig verschuldigde inschrijfgeld van €75. Dit bedrag dient binnen 14 dagen na de factuurdatum bijgeschreven te zijn op bankrekeningnummer. NL86 INGB 0007 9896 23 t.n.v. De Luwte Massage. Het resterende bedrag dient 4 weken voor aanvang van de opleiding bijgeschreven te zijn. Betaling in 2 termijnen is in overleg mogelijk.

De aanmelding is pas officieel nadat het inschrijfgeld is overgemaakt.

Algemene voorwaarden
Annuleringsvoorwaarden