Arnhem

Yarí van Buel

Verlies en eindigheid hebben mij op jonge leeftijd de kwetsbaarheid van het leven laten zien en al vroeg in mijn leven ervoer ik daarom ook dat de dood onlosmakelijk verbonden is aan het leven. Dat heeft niet alleen sporen nagelaten in mijn ziel, maar me ook veel gebracht; Zijn met wat is en vandaaruit de weg terug vinden. En hoe doe je dat? Door te rouwen. Door de tijd te nemen om te rouwen.

De tijd nemen om te rouwen is niet gemakkelijk in onze maatschappij en de tijd krijgen is vaak nog gecompliceerder. De eerste periode na verlies is er veel medeleven, maar na een poosje reageert de omgeving vaak met ongemak of, uit onvermogen, onvoorstelbaar lomp. En daar zit je dan. Moe en zonder handleiding, in een achtbaan van verdriet. Verdriet dat zich kan ophopen in je lijf.

Vanuit ervaringsdeskundigheid ondersteunde ik cliënten met verliessituaties op de fysieke laag al heel voorzichtig. De omslag kwam toen ik kennis maakte met de werkwijze van Corinne de Graaf, oprichtster van het Netwerk Rouwen met Compassie en begenadigd doorgeefster van kennis op dit gebied. Wat ikzelf gemist heb tijdens periodes van rouw kon ik me via haar lessen eigen maken en zo met zelfvertrouwen doorgeven aan hen die op mijn pad komen, want……..

……..Rouw laat zich voelen in je lijf en vraagt veel van je. Zachte aandachtvolle aanraking steunt je het verlies te dragen en stap voor stap met dit verlies je leven hernieuwd vorm te geven. Door de ogenschijnlijk eenvoudige rouwmassage, eventueel in combinatie met antroposofische inwrijvingen en inbakeren, ga je fysiek je rouwproces aan, maak je weer contact met je lichaam en zet je stappen om te voelen wat gevoeld mag worden. Hiermee ondersteun je je rouw.

“You cannot find peace by avoiding life.” – The Hours


Verlies en dus rouw horen bij het leven. Wanneer we dit landschap van rouw willen vermijden snijden we onszelf af van de schoonheid van het leven en de diepte daarvan.

Mijn praktijk

Als rouwvrouw ben ik veel aanwezig naast het sterfbed en zo betrokken bij het stervensproces en de daarbij behorende rouw. Rouwen is een zoektocht. Geconfronteerd worden met een grote emotionele verandering maakt dat je terecht komt in een situatie die tijd, ruimte en aandacht vraagt om een nieuwe balans te vinden. Hoe doe je dat als je binnenwereld overhoop gegooid is?

Door stil te staan. Stil te staan bij wat was en te voelen wat verlies betekent. Wanneer we de pijn van het verlies ten diepste durven te voelen, vinden we hierin de liefde en de vreugde van dat wat was. Dat maakt dat rouw ook een eerbetoon is, en een kans de liefde nog dieper te integreren in ons zijn.

Het landschap van rouw kan grillig en onbegrijpelijk zijn. Een wirwar van gevoelens en emoties nemen soms bezit van je. Samen met jou ga ik op zoek naar hoe je dit verlies kunt dragen en het leven, dat voor altijd zo veranderd is, weer kunt omarmen.

Yarí, jouw wijsheid, je levenservaring en ook je aardse nuchterheid; wat een wonderschone combinatie. Jij voelt meteen de kern.