de Bilt-Bilthoven

Renate Wolthuis

Jarenlang heb ik binnen de zorg gewerkt als secretaresse en trainer. Dit heb ik altijd met veel plezier gedaan, maar doordat de inhoud van het werk steeds meer veranderde, kreeg waar ik goed in was, het contact met mensen, steeds minder ruimte. Dit en mijn behoefte aan persoonlijke groei waren de drijfveren om in 2008 te starten met de massage opleiding bij Holos in Utrecht. Als gediplomeerd massagetherapeut ben ik mijn praktijk Bloesem begonnen, waardoor ik nu weer helemaal kan doen waar ik van hou: werken met mensen.

Bloesem staat voor mij voor nieuw leven, tot bloei komen en is de voorbode voor prachtige vruchten, die op je pad komen als je werkelijk kan voelen wat er in jou leeft en daar alle aandacht voor hebt.

‘Liefde is Angst laten Varen’

36 jaar geleden kwam dit op de grafsteen van de moeder van mijn toenmalige partner. Gaandeweg mijn leven kwam ik erachter dat dit niet zomaar een zin is en ben ik hem gaan doorvoelen en komt hij keer op keer terug. Ik leef vanuit Liefde en niet vanuit Angst. Een mooie les die ik, toen nog onbewust, meekreeg.

Ik zie mijzelf als een aards persoon, met beide benen op de grond en ik ben ook invoelend, liefdevol, toegankelijk en puur. What you see, is what you get. Daarbij ben ik niet bang om mezelf kwetsbaar op te stellen.

In mijn leven zijn ook verschillende vormen van rouw aan mij voorbij gegaan. Eerst een scheiding en een paar jaar later verloor ik mijn beide ouders binnen vijf maanden tijd. Tijdens de opleiding Rouwen met Compassie, die ik in 2020 heb gevolgd, heb ik opnieuw doorvoeld wat deze rouw heeft gedaan in mijn lichaam, hoe verdriet zich had vastgezet en me schrap heeft doen zetten. Hoe het verlies letterlijk pijn en gebrek aan (adem) ruimte heeft veroorzaakt. Ik heb ook kunnen ervaren hoe aandacht, aanraking en het er mogen zijn van deze pijn, me opnieuw ruimte en energie hebben gegeven.

Mijn Praktijk

In De Bilt-Bilthoven, de plek waar ik geboren en getogen ben, richt ik me in mijn praktijk op massagetherapie, bewustwording en begeleiding. Ik heb me gespecialiseerd in massage rondom de zwangerschap. Het mogen meelopen in zo’n intense periode in het leven van een vrouw, ook als het niet allemaal volgens het boekje verloopt, daar ben ik dankbaar voor. Ook bij zwangerschap en geboorte kan verlies een rol spelen.

En zoals de rouw verscheen in mijn leven, zo kwamen de mensen met rouw in mijn praktijk. De andere kant van het leven, enerzijds de begeleiding rondom een geboorte en anderzijds de begeleiding rondom verlies. Rouw door verlies van een geliefd persoon, maar ook verlies van gezondheid, verlies van werk of verlies van vrijheid. Voor mij voelt het rond om deze beide kanten van het leven alle aandacht te geven binnen mijn praktijk.

Jouw liefdevolle zijn, geeft bedding aan de ander