Castricum

Marianne Leguyt

Het raakte me in mijn werk als verpleegkundige palliatieve zorg hoe mensen omgingen met verschillende soorten van rouw als gevolg van het verlies van een partner, een geliefde, of verlies van gezondheid. Later ervaarde ik datzelfde in lotgenotengroepen partnerverlies, daarna als massagetherapeut. Het raakte me hoe mensen omgingen met gevoelens van verdriet, rouw, boosheid, angst, schuld, jaloezie. En hoe zij de verbinding met het leven weer aangingen. Ik ben onder de indruk geraakt van de veerkracht die mensen in zich hebben om het leven weer op te pakken.

Na het overlijden van mijn ouders werkte ik als rouwbegeleider van lotgenotengroepen bij partnerverlies, waardoor mijn interesse en medische achtergrond samen konden komen.

‘Ik leg ons in de bedding

Van wat groter is

Dat kan dragen

En ons zo veilig maakt’

Gerdine Smit

Lichaamsgerichte begeleiding bij rouw betekent voor mij dat je door liefdevolle aanrakingen kunt ontdekken en voelen waar rouw zich heeft opgeslagen in het lichaam, om daar ruimte aan te geven. Dit kan door zachte lichaamsmassages waardoor er ruimte komt voor gevoelens van rouw die zich vertalen in verdriet, woede, boosheid, pijn. Door hier steeds dichterbij te komen kom je meer in contact met de gevoelens die je iets willen zeggen. Alles wat je nodig hebt is al aanwezig in je lichaam; ook je veerkracht, al lijkt die soms ver weg. Door met liefdevolle aanwezigheid te kijken naar alle gevoelens in je lichaam geef je verdriet en rouw de ruimte. Ik als begeleider zal daarbij aanwezig zijn zonder de gevoelens te ontkennen en met behoud van mijn eigen grenzen.

Ik ben een warm en compassievol begeleidster die goed kan luisteren zonder mee te lijden. Ik werk fijngevoelig vanuit intuïtie waardoor ik veiligheid en vertrouwen kan waarborgen.

Mijn praktijk

Sinds een aantal jaren help ik mensen om meer verbinding te maken met zichzelf en hun lichaam. Massage en aanraking dienen als ingang tot bewustwording. Bij rouw krijg je soms lichamelijke klachten die te maken kunnen hebben met onverwerkt verlies. Je lichaam liegt niet. Het is goed om hier op een liefdevolle manier naar te kijken. Ik begeleid met massagetherapie mensen in een rouwproces; rouw is namelijk altijd voelbaar in het lichaam.

Mijn werkwijze is op maat en ik stem af op je wensen, krachten en mogelijkheden. Ik geloof in de eigen creativiteit en veerkracht van mensen. Je krijgt meer inzicht in jezelf, en je leert je emoties beter te hanteren. Daarnaast geef ik concrete handvatten en tips. Samen kijken naar verlies en rouw, samen kijken waar je eventueel in vastloopt en hoe je weer verder kan. Ik kan een stukje met je mee lopen, zodat je daarna je eigen weg kunt gaan.

Bij jou voelde ik me in veilige handen, geborgen en gekoesterd