Spijk

Gepke van der Leest

In mijn vroegere werk als maatschappelijk werkster merkte ik dat psychische klachten zich veelal lichamelijk vertaalden. Cliënten waren dan al langere tijd bij hun huisarts of bij specialisten onder behandeling, tot ze te horen kregen: “wij kunnen niets vinden, het zal wel psychisch zijn”, of “het zal wel tussen de oren zitten”. Dat is een frustrerende diagnose.

Wat destijds via gesprekken bleek en tegenwoordig ook via lichaamswerk is dat veel problemen met rouw en verlies te maken hebben. Dit kan zichtbaar verlies zijn zoals verlies van geliefden, verlies van werk, verlies door scheiding, verlies van gezondheid en lichaamsfuncties, maar ook van onzichtbaar verlies, bijvoorbeeld door een ongewilde kinderloosheid, dementie, een breuk tussen familieleden of een zus die geëmigreerd is.

Hoe kostbaar is een kwetsbaar mens (Okke Jager)

Wat verlies met je lijf kan doen heb ik zelf ervaren toen mijn zoon onverwachts overleed. Ik stond verstijfd als aan de grond genageld, bevroren, en levensenergie vloeide weg uit mij. De schrik en de pijn van dit verlies waren teveel om te bevatten. Pas na de crematie voelde ik mijn lichaam weer. Mijn lijf was totaal verkrampt en ik liep zo krom als een hoepeltje. De schrik had zich opgeslagen in mijn lijf.

Verlies en rouw laten zich niet alleen in emoties zien, maar nestelen zich ook in je lijf. In de wirwar van gevoelens moet je je leven opnieuw vormgeven. Dat kan zwaar zijn. Rouw kan zo rauw zijn. Soms heb je iemand nodig die een eindje met je meeloopt.

Mijn praktijk

Omdat ik uit eigen ervaring weet hoe kwetsbaar je bent als je rouw ervaart, mag je bij mij op verhaal komen en even leunen. Je bent welkom met alles wat je bezighoudt en wat je met je meedraagt.

Ik bied je ruimte waar rouw mag zijn, waar je bedding mag vinden.

Door mijn ervaring als massagetherapeut bij mensen met de ziekte kanker weet ik hoe heilzaam en ontspannend aanraking kan zijn. In mijn praktijkruimte mag je tot rust komen. Ik ben te bereiken op gepke.van.der.leest@home.nl

 

bij jou voel ik me veilig en vertrouwd